Feestelijk stoofpotje van rundvlees met donker bier en peperkoek
Laat je verrassen door de volle, winterse smaken van dit feestelijke stoofpotje. Ons mals rundvlees wordt langzaam gestoofd in donker bier, wat zorgt voor een rijke saus met een vleugje zoetigheid van kruidige peperkoek. Perfect voor een gezellige avond aan tafel. Puur comfortfood met een Bourgondische twist.
Prep tijd:
10 min
Bereiding:
3 – 3,5 uur
Personen:
4
Ingrediënten
800 g Runderstoofvlees (riblappen of onze sukadelappen)
2 Uien, grof gesneden
2 Teentjes knoflook, fijngehakt
2 Sneetjes peperkoek (ca. 60 g)
2 el Mosterd
1 Flesje donker Abdijbier (330 ml)
1 el Bloem
2 el Boter of olie
1 Laurierblad
2 Takjes tijm
2 Kruidnagels
Peper, zout
150 ml Runderbouillon (optioneel)
Bereiding
Vlees aanbraden (10 min): Snijd het rundvlees in grove blokken van ca. 3 cm. Bestrooi met zout en peper. Verhit boter in een stoofpan en bak het vlees in porties rondom bruin. Haal uit de pan.
Groenten fruiten (5 min): Voeg in dezelfde pan de uien en knoflook toe en fruit glazig. Strooi de bloem erover en laat 1 min meebakken.
Bier & kruiden toevoegen (5 min): Blus af met het bier en roer goed los. Voeg eventueel wat bouillon toe zodat het vlees net onder staat. Doe het vlees terug in de pan, samen met mosterd, laurier, tijm, kruidnagel en verkruimelde peperkoek.
Stoven (2,5–3 uur): Breng aan de kook, zet dan het vuur laag en laat zachtjes sudderen met deksel op de pan tot het vlees boterzacht is. Roer af en toe.
Serveren: Verwijder de kruiden, proef en breng op smaak. Serveer met aardappelpuree of frieten en rode kool met appeltjes.
Download dit recept en print voor later. Smakelijk!